Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

   pomorskie

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Pochwal się tradycją kulinarną! Warsztaty przygotowywania tradycyjnych potraw kaszubskich

23.08.2018

Jak samodzielnie upiec chleb, zrobić ser, nalewkę, wędlinę? Jak przyrządzić tradycyjne danie kaszubskie?  Już we wrześniu odbędą się wyjątkowe warsztaty w Kartuzach, Chmielnie, Łapalicach i Baninie.

Współczesny turysta, oprócz wrażeń estetycznych, krajoznawczych, poszukuje również tradycyjnych kulinariów. Chce smakować kaszubską tradycję - w sposób dosłowny - degustując nasze regionalne dania. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w warsztatach, które pozwolą osobom goszczącym turystów wzbogacić swoją ofertę o dodatkowe kulinarne atrakcje. Warto naszych gości poczęstować własnoręcznie zrobionym serem, wędliną czy uraczyć ich tradycyjnym, kaszubskim obiadem – przekonuje Wojciech Okroj, prezes Stowarzyszenia Turystyczne Kaszuby, organizator warsztatów.

 

Harmonogram warsztatów:

- Warsztaty wyrobu nalewek – 7 września 2018 roku, gospodarstwo Dariusza Wolskiego, Łapalice, ul. Kartuska 14.

- Warsztaty wyrobu chleba i sera – 12-13 września 2018 roku, Kaszubska Oaza Zdrowia Wichrowe Wzgórze, Chmielno, ul. Wichrowe Wzgórze 13.

- Warsztaty wędliniarskie – 18 września 2018 roku,  Restauracja MULK, Banino, ul. Kaszubska 63.

- Warsztaty gotowania potraw kaszubskich – 24 – 25 września 2018 roku, Restauracja Złota Jesień, Kartuzy, ul. Polna 17.

 

Wszystkie zajęcia zaplanowano tak, żeby uczestnicy mogli podjąć samodzielne próby wyrobu produktów i przyrządzania potraw. Warsztaty składają się z części teoretycznych i praktycznych. Osoby, które wezmą udział w zajęciach, będą mogły aktywnie uczestniczyć w pracach pod okiem najlepszych specjalistów (Akademia Siedlisko pod Lipami, restauracje Mülk i Złota Jesień, przedsiębiorstwo Dariusza Wolskiego). Uczestnicy otrzymają materiały informacyjne i szkoleniowe. W trakcie warsztatów przewidziano również liczne degustacje.

Do udziału zapraszamy mieszkańców z Powiatu Kartuskiego i Gminy Przywidz. Zajęcia są bezpłatne.

Zgłoszenia  przyjmuje Stowarzyszenie Turystyczne Kaszuby od 27 sierpnia br.

Dodatkowe informacje można uzyskać pod nr telefonu: 58/ 736 77 88 (poniedziałek – piątek w godz. 7.30 – 15.30).


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009